Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Τι είναι το πρόγραμμα "Taste 4 Arts"

Η ιστορία της διατροφής είναι μια ιστορία πλούσια σε εκπλήξεις, σε διατροφικούς πολιτισμούς που αλλάζουν. Είναι μια πλειάδα απολαύσεων, γεύσεων και αρωμάτων, που σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστες στον κοινό ευρωπαϊκό μας χώρο και υπάρχει ανάγκη να τις ανακαλύψουμε.

Πίσω από τις γεύσεις και τις μυρωδιές κρύβονται πολλές σημασίες. Πίσω από τη χαρά του να κάθεται κανείς στο τραπέζι αλλά και του να μαγειρεύει υπάρχει μια πυκνή πλοκή από σύμβολα και γλώσσες. Κάθε εποχή, τόπος και πολιτισμός έδωσε μεγάλη σημασία στην τροφή, κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές, ανακαλύπτοντας τρόπους μαγειρέματος και καθορίζοντας τους συνδυασμούς των τροφών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την έκανε εργαλείο επικοινωνίας, συνάντησης, σκέψης, συναίνεσης, διαπραγμάτευσης, ενσωμάτωσης.

Από τον Όμηρο ως τις μέρες μας μέσα από τις μαρτυρίες της λογοτεχνίας και της τέχνης, η εξέλιξη των ιστορικών μορφών του διατροφικού πολιτισμού, ήθη και έθιμα των ανθρώπων γύρω από το τραπέζι, χαρές και λύπες, συναντήσεις και συγκρούσεις, δημιούργησαν μια εικόνα που αντανακλά την κοινωνία μας και την ιστορική της διαδρομή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα και σήμερα, όπου τα διατροφικά σκάνδαλα και οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί έχουν μπει στην καθημερινή διατροφή μας και εισήγαγαν την διατροφική ανασφάλεια στους πολίτες της Ευρώπης.

Αλλά η τροφή αποτελεί και μια ευκαιρία για συνάντηση και διασκέδαση. Έτσι η πολυπλοκότητα του σημερινού διατροφικού πολιτισμού, ειδωμένη μέσω της τέχνης, είναι σημείο συνάντησης για μια δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στα τρία καθιερωμένα φεστιβάλ, που με αυτόν τον τρόπο θα αναδείξουν την κοινή ευρωπαϊκή διάστασή τους. Εάν είναι αλήθεια ότι στο τραπέζι καταρρέουν τα εμπόδια, ο διατροφικός πολιτισμός μπορεί να είναι ο συνεκτικός δεσμός που θα ενισχύσει την κοινή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Τρεις ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις, τρία οικολογικά φεστιβάλ, σκεφτήκαμε πως μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, η σχέση μεταξύ ανθρώπου και της διατροφής του μπορεί να πάρει μια άλλη διάσταση, όπου το παιχνίδι και η αισθητική παίζουν ένα βασικό ρόλο στην ανακάλυψη του άλλου μέσω της γεύσης.

Το πρόγραμμα Taste4Arts υλοποιείται, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από:

· Την γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Les Amis du Vent, που διοργανώνει (εδώ και 15 χρόνια) το Festival du Vent, στο Calvi της Κορσικής, στο τέλος Οκτωβρίου.

· Την Legambiente, την μεγαλύτερη ιταλική οικολογική οργάνωση, που διοργανώνει την Festambiente, στην πόλη Grosseto της Τοσκάνης, εδώ και 19 χρόνια κάθε Αύγουστο.

· Την Οικοτοπία που διοργανώνει τις Γιορτές της Γης, στην ορεινή Βλάστη Κοζάνης, εδώ και 8 χρόνια κάθε Ιούλιο.

Οι δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται κατά την διάρκεια των αντίστοιχων φεστιβάλ και περιλαμβάνουν πληθώρα εκδηλώσεων, όπως εικαστικές εκδηλώσεις (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, video, φωτογραφία), εκδόσεις, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια για παιδιά, ημερίδες και συζητήσεις κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: